Interview Humo online

Interview Humo online

Op de website van Humo kan je als abonnee een interview lezen met mij en en mede-slamdichters Lisette Ma Neze en Teddy Bair. Het artikel gaat over de finale van het Belgisch kampioenschap Poetry Slam 2017, waar ik, Ma Neze en Teddy Bair respectievelijk als derde, eerste en vierde zouden eindigen. Wie geen abonnement heeft, kan het artikel hieronder lezen.

Brussel maakt zich klaar voor het BK Poetry Slam

‘Ik geloof in wat ik breng, hopelijk de juryleden ook’

BRUSSEL – ‘Het is groot, belangrijk en zenuwslopend’, zegt Lisette Ma Neza, een van de vier Vlaamse finalisten van het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam. Het Kaaitheater in Brussel poetst zijn podium op en opent zijn deuren op 28 oktober voor een bikkelharde strijd van woord en ritme.

‘Voor mij is Poetry Slam een manier om mijn gedachten en emoties uit te drukken op het podium. Maar dan wel verpakt in woordspelingen, grappen en metaforen.’ Het zijn de woorden van Kevin Amse, de 24-jarige poetry slammer die komende zaterdag het podium van het BK Poetry Slam voor de vierde keer betreedt. Hij neemt het op tegen tien andere finalisten die zich bewapenen met woord en ritme.

Elkaar overtreffen met tekst en performance, dat doen poetry slammers. Het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam op 28 oktober is daar het perfecte evenement voor. In het Kaaitheater te Brussel krijgt elke performer drie minuten om alles uit de kast te halen. Wie zich aan het einde van de avond winnaar mag noemen, hangt af van de juryleden en het publiek.

Zeven jaar

‘Ik haal mijn inspiratie uit de actualiteit en wat er in mijn persoonlijk leven gebeurt’, zegt Kevin Amse, één van de vier Vlaamse finalisten van het BK. Die inspiratie giet hij om in kri

page1image1763744

Finale CBK Poetry Slam 2015

tische en zelfs humoristische teksten waarmee hij het publiek probeert te overtuigen. Of hij dit jaar het BK wint, is niet te voorspellen. Toch staat hij sterk in zijn schoenen met zeven jaar ervaring als performer. Zo won hij vorig jaar nog de eerste Belgische team Poetry Slam met zijn collectief, genaamd ‘Slambacht’.

Die zeven jaar ervaring bij elkaar sprokkelen, is niet makkelijk. Gelukkig kon Kevin Amse terecht bij de ‘KifKif Awards’. Deze interculturele beweging pleit voor gelijkheid en steunt mensen die willen deelnemen in het maatschappelijk debat. Zo organiseerde de actiegroep leerzame workshops waar Amse aan deelnam. Ondertussen leert hij nog steeds bij door ervaring op te doen in ‘Stemschot’, de slam scène die hij enkele jaren geleden oprichtte in Gent.

Laatste keer

Teddy Bair is een Vlaamse finalist die het tegen Kevin Amse mag opnemen. Toch beschouwen de twee performers elkaar niet als concurrentie. Ze sloegen een jaar geleden nog de handen in elkaar. Samen met performer Martijn Nelen vormden ze het winnende team ‘Slambacht’.

‘Ik had een hiphopgroep, maar daar ben ik twaalf jaar geleden mee gestopt. Uit drang om dingen op papier te zetten, bleef ik wel schrijven. Hiphopteksten evolueerden naar teksten met onderwerpen die echt op mijn lever lagen’, zegt Teddy Bair. Met interesse voor theater en monologen kroop Bair als een echte woordkunstenaar op het podium.

Ondertussen zal Bair zijn kritische teksten voor de tweede keer delen op het Belgisch Kampioenschap. Zware onderwerpen als mensenhandel gaat hij niet uit de weg. Bair is dan ook erg trots wanneer hij zijn publiek kan ontroeren tot op het huilen toe. ‘Maar dit is waarschijnlijk de laatste keer dat ik zal deelnemen aan het BK’, zegt Bair met een wrang gevoel. ‘In de toekomst zal ik geen teksten meer schrijven die passen binnen het format van drie minuten.’

Publiceren op podium

‘Ik doe een beetje van alles. Termen en categorieën gooi ik zo goed als overboord’, zegt Vlaamse finaliste Lisette Ma Neza. Zo beschouwde ze haar teksten pas als een vorm van poetry slam toen ze de voorronde van het BK gewonnen had. Daarvoor speelde ze met de termen ‘theatermonologen’ en ‘klassiek dichten’ in haar hoofd.

Maar het onderscheid tussen dat klassiek dichten en de opkomende poetry slam is toch wel groot. Volgens Teddy Bair heeft dat vooral te maken met de manier waarop een schrijver zijn teksten brengt. ‘Het ene laat zich op papier begrijpen en het andere op een podium. Een gedicht moet je meerdere keren lezen om de betekenis te begrijpen en zélf te interpreteren. Bij poetry slam luistert het publiek en krijgt ze de interpretatie mee in één beweging.’

Verschillen of niet, klassiek dichten en poetry slam zijn allebei expressievormen. En juist dat is het belangrijkste voor Ma Neza. ‘Als ik een tekst voordraag, moet ik voelen en geloven

wat ik zeg. Een stuk waar ik het niet meer mee eens ben, gooi ik weg.’ Poetry slam is voor deze jonge performer een manier om teksten te publiceren. Maar dan op het podium.

Nooit stil

‘Lief en broos om daarna straight in your face uit te halen.’ Dat is hoe Wouter van Heiningen de Vlaamse finalist Sven De Swerts omschrijft. De twee kennen elkaar van ‘De Poëziebus’,

een organisatie die performers de kans geeft om doorheen België en Nederland rond te trekken en op te treden. Als initiatiefnemer van deze organisatie zit De Swerts nooit stil.

Filmen en monteren, acteren en regisseren: het zijn enkele van de vele projecten die Sven De Swerts bezighouden. Zo sloot hij zich drie jaar geleden aan bij de crew van ‘Dood aan de Powezie’. Deze Rotterdamse kortfilm toont de ontvoering van drie dichters die terechtkomen in een wereld van poëzie, geweld en erotiek.

‘Poëzie heeft me al op zo’n mooi plekken gebracht dat het er te veel zijn’, vertelt De Swerts. ‘Plekken en momenten die ik nooit had ontdekt of ervaren als ik geen poetry slammer was.’ Poëzie brengt Sven De Swerts dit jaar naar het BK Poetry Slam en zorgt voor een aanvulling van de finalistenlijst.

Populair

Inhoud en voordracht is belangrijk bij poetry slam, maar uiteindelijk gaat het om één ding: het publiek enthousiast maken. De eerste keer dat performers dat deden, was een dikke dertig jaar geleden in de Verenigde Staten. Bouwvakker en dichter Marc Kelly Smith startte een nieuw poëziepodium in de ‘Get Me High Jazz’-club in Chicago. Iedereen was welkom om op het podium te kruipen of performers aan te moedigen.

De bal ging nog geen twee jaar later aan het rollen. Smith trok met zijn concept naar een ander café en bedacht een maandelijkse poëzieavond, genaamd ‘Uptown Poetry Slam’. New York opende het ‘Nuyorican Poet’s Café’, Frankrijk startte een actieve slambeweging en Nederland organiseerde een nationaal kampioenschap. De jaren negentig brak aan en Poetry Slam was overal.

Zesde editie

Ondertussen houden vele organisaties zich bezig met de populaire expressievorm. Zo organiseert Creatief Schrijven dit jaar de zesde, gratis editie van het BK Poetry Slam. Deze organisatie helpt beginnende schrijvers op weg met workshops en cursussen. Om de zesde

editie van het BK te vieren, verzamelt de organisatie verschillende BK-finalisten van doorheen de jaren op een vinylplaat.

Het Kaaitheater in Brussel poetst zijn podium op en opent vanaf 19 uur zijn deuren voor het BK. Ook Kevin Amse heeft er zin in. ‘De finale van het Belgisch kampioenschap poetry slam is altijd onberekenbaar. Ik geloof in wat ik breng, hopelijk geloven de juryleden daar ook in.’

Giulia Latinne

 

Geen reactie's

Geef een reactie