Over Kevin

Uitgebreide biografie

Kevin Amse (1989) werd geboren in een arbeidersnest te Ninove. Zijn ouders kregen de kans niet om een middelbaar diploma te behalen, waardoor Amse van kindsbeen af het belang van onderwijs ingepeperd kreeg.

 

Tijdens zijn tienerjaren werd het schrijven van rapteksten een uitlaatklep. Bij gebrek aan gehoor in zijn thuisstad wende Amse zich tot internetfora om zich te ontwikkelen als schrijver. Hij nam zijn rapteksten op toen hij aan de lerarenopleiding in Gent studeerde, maar hij stootte op een schrijnend gebrek aan ritmegevoel. Exit rapcarrière.

 

In mei 2010 begon hij zijn rapteksten als spokenword op poëziepodia te brengen. Enige tijd later nam hij deel aan zijn eerste poetryslam en dat smaakte onverbiddelijk naar meer, maar ook in zijn nieuwe thuisstad ervaarde hij een gebrek aan gehoor: er was geen poetryslam-scene in Gent.

 

In 2012 richtte hij dan maar Stemschot op – het eerste regelmatige podium voor slampoëzie in Gent. Ondermeer Carmien Michels, Charlotte Van den Broeck en rapper Typhoon waren er regelmatig te gast. Zowel in 2015 als 2017 werd hij Gents en Oost-Vlaams kampioen poetryslam, in 2017 eindigde hij als derde op het BK Poetry Slam.

 

In 2015 richte hij met Bekvegter en Teddy Bair het collectief Slambacht op, waarmee hij de Belgische poetryslam voor teams won. Zowel in 2016 als in 2017 kreeg Amse de eer om sacrificial poet te zijn op het Europees kampioenschap.

 

In 2018 besloot hij zich meer op het blad te focussen. Zijn gedichten verschenen onder meer in Het Liegend Konijn, Tirade, Deus Ex Machina en Kluger Hans. Hij bracht dat jaar ook een gedicht op het nationale tv-programma De Zevende Dag en op de eerste poetryslam vinyl LP ‘Rough & tough Poetry slam.’

 

In 2021 gaf hij andermaal de Gentse podiumpoëzie-scene een schop onder de kont door het Gents Slampioenschap op te richten. Dit evenement ontwikkelde zich tot een van de grootste Belgische poetryslams ooit.

 

In 2023 zette hij een punt achter het organiseren om zich te focussen op zijn eigen carrière. Hij schreef de brochure Poetry Slam Poetry, stond op Theater Aan Zee en won als eerste Nederlandstalige de Euregionale poetryslam Borderlines.

 

Momenteel werkt Amse aan een theatervoorstelling waarin hij zijn afkomst en liefde aan poëzie aan elkaar koppelt. Niet makkelijk als je afkomstig bent uit Ninove…

Geprikkeld?

Wil je een humoristische podiumdichter op je evenement?

Aan het woord