Deze 5 documentaires over poetry slam moet je zien!

Deze 5 documentaires over poetry slam moet je zien!

Welke documentaires over poetryslam en spokenword moet je absoluut gezien hebben? Hierbij een overzicht van enkele beeldverhalen waardoor ik alvast een betere slamdichter ben geworden. 

Devlin, P. (1998). Slamnation: The sport of spoken word.

In deze baanbrekende documentaire volgt regisseur Paul Devlin team Nuyorican (New York) tijdens de National Poetry Slam van 1996 in Portland. De documentaire werd meermaals bekroond en wordt door slam-geschiedschrijver Aptowicz bekeken als ‘de tweede bijbel voor slamdichters.’ Extra leuk is dat je de documentaire kan bekijken met commentaar van slampioniers Marc Smith en Taylor Mali, en dat je de gedichten (ook degene die slechts kort aan bod komen) volledig kan bekijken.

Bello, W. (1998). Slammers. 

Deze documentaire over de begindagen van poetryslam in Nederland volgt dichters Eus Kuipers, Sven Ariaans, Sieger M. Geertsma en winnaar van het eerste NK Poetry Slam, Erik Jan Harmens. Zij vormden rond 2003 een boeiende lichting nieuwe dichters die met hun optredens furore maakten. In de documentaire struinen ze optredens af en krijg je inzage in hun persoonlijke en soms verwoestende leven, waarbij poëzie het enige lijkt te zijn dat hen staande houdt. Een rauwe documentaire die je als Nederlandstalig slamdichter moét gezien hebben.

Siskel, J. & Jacobs, G. (2010). Louder Than a Bomb. 

Als leraar sprak (en spreekt) het concept van deze documentaire me enorm aan: een poetryslam voor middelbare scholieren met hun leraren als begeleiders. De documentaire zoomt in op het maakproces van de teksten en de performances, en op hoe poëzie een positieve invloed kan hebben op jongeren met een sociaal kwetsbare achtergrond. Hierdoor werd ik geïnspireerd om mee mijn schouders te zetten achter de voordrachtavond die jaarlijks georganiseerd wordt op de school waar ik lesgeef.

Hütter, M. (2012). Dichter und Kämpfer

Duitsland was een van de eerste Europese landen om midden jaren ‘90 poetryslams te organiseren en het genre is er nog steeds erg populair. Dichter und Kämpfer was de eerste bioscoopfilm over Duitse poetryslam. Tussen twee nationale kampioenschappen door volgde regisseur Marion Hütter het dichterlijke leven van enkele beginnende en gevestigde Duitse slamdichters. Ze praten over creatieve processen en ambities. Ik kon deze documentaire waarderen vanwege de herkenbaarheid en de verkregen inblik in een niet-Amerikaanse poetryslam-scene.

Powers, M. (2018) Don’t Be Nice

In deze documentaire krijg je een inzage in de kracht én de valkuilen van de hedendaagse Amerikaanse poetryslam-scene. Ook dit keer wordt een slamteam gevolgd dat afkomstig is uit New York en dat deelneemt aan de NPS, maar nu wordt er meer gefocust op de voorbereiding en het maakproces van de teksten en performances dan op het kampioenschap zelf, en dat is boeiend. Vooral de lessen van coach Lauren Whitehead zijn me bijgebleven.

Andere documentaires 

 

Over de schrijver van dit artikel

Kevin Amse (Ninove, 1989) is dichter, leraar en literair performer. Hij won de Euregionale poetryslam Borderlines (2023) en de Belgische poetryslam voor teams (2016). Hij stond op podia als Theater Aan Zee en Mensen Zeggen Dingen en was tot tweemaal toe sacrificial poet op het Ek Poetry Slam. Gedichten van hem verschenen onder meer in Het Liegend Konijn, Tirade en Kluger Hans. Met het Gents Slampioenschap richtte hij een van de grootste poetryslams in België op.

Geen reactie's

Geef een reactie