Publieksprijs Poëzieslag Festina Lente

Publieksprijs Poëzieslag Festina Lente

Op maandag 8 januari 2024 won ik de publieksprijs op de oudste poetryslam van de Benelux; de Poëzieslag Festina Lente Amsterdam. Nederlandse jury’s zijn, in tegenstelling tot Vlaamse, meer gefocust op de literaire inhoud en minder op de performance, dus na een zenuwachtige eerste ronde was ik blij om in ronde twee te zitten. Daar voelde ik echter de bui al hangen. Mijn eerste ronde bevatte nog enkele literaire kaakslagen, maar mijn tekst in ronde twee was een verhaal dat verteld moest worden en waar dus minder zinnen in staan waar vooral hoogopgeleiden van smullen.

Groot was mijn verrassing toen bleek dat ik, op mijn eentje in Amsterdam, de publieksprijs won en toch in de finale stond. Groot was ook de verbazing bij de jury, die mij daar niet had verwacht. Ze maakten ‘huh?’ geluidjes en keken vragend om zich heen, dus gelukkig was er presentator Omar om hen eraan te herinneren dat de publieksprijswinnaar ook in de finale zat. Van mijn jaren in de comedyscene heb ik geleerd om gênante momenten te benoemen, dus ik zei: ‘De jury vraagt zich af wat ik hier doe, wel, ik hoop jullie te verrassen.’

Verrassen deed ik dus niet, maar ik kon me wel vinden in het goed verwoorde en oprechte juryrapport van Asha Karami. Nederlandse jury’s zijn nu eenmaal opzoek naar het literaire binnen de podiumpoëzie en ik breng verhalende poëzie. Een belangrijke les richting de halve finale van het NK.

Aangezien ik de publieksprijs had gewonnen, vroeg Omar me om een reactie. Ik zei dat ik dankbaar ben voor de warme reacties van het publiek, want dat is waarom ik schrijf: om een publiek te bereiken. Missie Festina Lente is, ondanks het niet-behalen van de jaarfinale, geslaagd.
Geen reactie's

Geef een reactie