Het verschil tussen poetryslam en slampoetry 

Het verschil tussen poetryslam en slampoetry 

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘wat is nu het verschil tussen poetryslam en slampoetry?’ En die begrippen worden inderdaad vaak door elkaar gebruikt, dus in dit artikel leg ik je graag het verschil tussen de termen uit. 

Poetryslam

Een poetryslam is een voordrachtwedstrijd tussen dichters. Die dichters brengen hun zelfgeschreven teksten a capella naar voor, dat betekent dat er geen muziek mag gebruikt worden. Eigenlijk mag er niets gebruikt worden behalve de eigen stem, het podium en de microfoon.

Om er wat vaart in te steken, en niet té lang naar een dichter te moeten luisteren, krijgen alle deelnemers drie minuten tijd om hun teksten te brengen. Wie buiten de tijd gaat, krijgt strafpunten. Klinkt misschien schools, maar het is eigenlijk best spannend, want na iedere voordracht geeft het publiek en/of de jury punten.

Dat verklaart meteen waarom een slamdichter geen ingewikkelde poëzie op een podium brengt: als het publiek de jury is, wil die dat iedereen diens tekst begrijpt. Aan het einde van de avond wint de dichter met de hoogste score of het meeste aantal publieksstemmen.

Lees hier meer over poetryslam of lees hier 5 tips over hoe je een goede poetryslam schrijft.

Slampoetry

Slampoetry is het genre dat ontstaan is vanuit de voordrachtwedstrijden, de poetryslams. Dat is op zich logisch: dichters die vaak aan poetryslams deelnemen, dragen hun slamteksten natuurlijk ook voor op evenementen die geen wedstrijden zijn. Vaak doen ze daarbij hetzelfde als op de poetryslams: teksten van ongeveer drie minuten, zonder attributen en met een toegankelijke inhoud. En zo ontstond er vanuit die poetryslams een eigen genre, en dat noemen we ‘slampoetry.’

Dus een poetryslam is een voordrachtwedstrijd tussen dichters en slampoetry is het genre dat daaruit voortgekomen is.

 

Over de schrijver van dit artikel

Kevin Amse (Ninove, 1989) is dichter, leraar en literair performer. Hij won de Euregionale poetryslam Borderlines (2023) en de Belgische poetryslam voor teams (2016). Hij stond op podia als Theater Aan Zee en Mensen Zeggen Dingen en was tot tweemaal toe sacrificial poet op het Ek Poetry Slam. Gedichten van hem verschenen onder meer in Het Liegend Konijn, Tirade en Kluger Hans. Met het Gents Slampioenschap richtte hij een van de grootste poetryslams in België op.

1 Reactie
  • Hoe schrijf je een gedicht voor een poetryslam: 5 tips - Kevin Amse
    Geplaatst op 09:26h, 09 februari Beantwoorden

    […] Op een poetryslam zie je een groot aantal dichters met gelijkaardige gedichten. Zelden schiet er iemand bovenuit en wie dat doet, staat die avond gegarandeerd in de finale. Maar hoe laat je jezelf boven het gemiddelde uitstijgen? Lees hier 5 tips over hoe je een goed podiumgedicht schrijft dat je laat opvallen. Wil je weten wat het verschil is tussen poetryslam en slampoetry, lees dan dit artikel. […]

Geef een reactie