Wat is poetryslam?

Wat is poetryslam?

In het literaire leven (en daarbuiten) duikt steeds vaker de term ‘poetryslam’ op. Maar wat is dat nu precies? Ik leg het je met plezier uit.

Een poetryslam is een voordrachtwedstrijd tussen dichters, uitgevonden door Marc Kelly Smith in het Chicago van de jaren ‘80. Smith wou poëzielezingen opnieuw boeiend maken, dus stelde hij de interactie tussen dichter en publiek centraal door er een competitie van te maken.

Op een poetryslam brengen dichters hun zelfgeschreven teksten a capella naar voor, dat betekent dat er geen muziek mag gebruikt worden. Eigenlijk mag er niets gebruikt worden behalve de eigen stem, het podium en de microfoon. Onderwerpen kunnen variëren van mislukte dates tot maatschappijkritiek, alles kan en mag zolang het maar respectvol blijft.

Om er wat vaart in te steken (en, God bespare ons, niet té lang naar een dichter te moeten luisteren) krijgen alle deelnemers drie minuten tijd om hun teksten te brengen. Wie buiten de tijd gaat, krijgt strafpunten. Klinkt misschien schools, maar het is eigenlijk best spannend, want na iedere voordracht geeft het publiek en/of de jury punten. Aan het einde van de avond wint de dichter met de hoogste score of het meeste aantal publieksstemmen.

Poetryslams gaan vaak door in cafés, maar soms ook in theaterzalen, zoals het Gents Slampioenschap. Poetryslams staan bekend om hun sfeer: die is vaak energiek en inspirerend, zowel voor de deelnemende dichter als voor het aanwezige publiek. Om een idee van die sfeer te krijgen, kan je onderstaande video bekijken die ik voor het Gents Slampioenschap monteerde.

Andere video’s die ik voor het Gents Slampioenschap monteerde kan je op het YouTube-kanaal van Podium Panache bekijken. Lees hier dan weer enkele tips om zelf een goed slamgedicht te schrijven.

 

Over de schrijver van dit artikel

Kevin Amse (Ninove, 1989) is dichter, leraar en literair performer. Hij won de Euregionale poetryslam Borderlines (2023) en de Belgische poetryslam voor teams (2016). Hij stond op podia als Theater Aan Zee en Mensen Zeggen Dingen en was tot tweemaal toe sacrificial poet op het Ek Poetry Slam. Gedichten van hem verschenen onder meer in Het Liegend Konijn, Tirade en Kluger Hans. Met het Gents Slampioenschap richtte hij een van de grootste poetryslams in België op.

3 Reactie's

Geef een reactie